Week van de Mantelzorg 2021

Ieder mens was, is of wordt een keer mantelzorger

Vrijdag 5 tot en met zondag 14 november 2021

Wees welkom

Om je te waarderen voor de zorg die je als mantelzorger verleent, is er de Week van de Mantelzorg. Een week met momenten om te ontspannen, je te laten inspireren en andere mantelzorgers te ontmoeten. Lees deze uitnodiging rustig door en geef je op voor de activiteit(en) van jouw keuze! Veel plezier gewenst!

Wat is mantelzorg?
Je bent mantelzorger als je zorgt voor een zieke of hulpbehoevende naaste zoals een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend of buur. Voor de één is mantelzorg verlenen vanzelfsprekend en fijn om te doen. Een ander ervaart het juist als zwaar. Als je ingeschreven staat als mantelzorger bij SWOP mantelzorgondersteuning houden Josita Woesthuis en Nienke Oldenhuis je op de hoogte van mantelzorgnieuws en informatie over activiteiten. Ook bieden ze je een luisterend oor en helpen je graag jouw balans te zoeken als mantelzorger.

Aanmelding en overige praktische informatie

De Week van de Mantelzorg is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Lezing Manu Keirse ‘Levend Verlies’

Hoe je mensen kunt helpen in hun verdriet? Eerst en vooral moet je luisteren. En daarna moet je luisteren. En als je dit hebt gedaan, probeer dan nog eens te luisteren.”
Een citaat uit het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet’ van Manu Keirse, psycholoog en doctor in de geneeskunde die doceerde aan de universiteit van Leuven. In Nederland kennen we Keirse vooral als rouw – en verliesexpert.

Als mantelzorger kun je verlieservaringen opdoen door de ziekte of beperking van je partner, ouder of kind. Aan de ene kant ervaar je jouw zorgsituatie als een gegeven en probeer je er zo goed mogelijk mee om te gaan. Aan de andere kant merk je steeds opnieuw dat jouw leven anders verloopt dan dat van mensen die zich niet in een zorgsituatie bevinden. Je wordt steeds opnieuw geconfronteerd met kleine stukjes verlies. Dit wordt ‘levend verlies’ genoemd. Hoe kan je daarmee omgaan? Manu Keirse is als geen ander in staat om hier ondersteunend, respectvol en inspirerend over te spreken. Bezoekers van deze lezing ontvangen €5 korting bij aanschaf van het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet’ van Manu Keirse.

belangstellenden welkom!

Workshop: Maak je eigen sieraad

In het sfeervolle winkelpand van Kera Bijoux raak je geïnspireerd door alle mooie materialen en sieraden. Nu mag je zelf aan de slag. Onder deskundige begeleiding maak je op een ontspannen manier een prachtig sieraad naar keuze.

Natuurwandeling Groenzoom

Beheerder Cor Noorman leidt ons tijdens deze wandeling rond in de prachtige natuur van de Groenzoom. Geniet met andere mantelzorgers van een uur samen wandelen. Daarna is er de gelegenheid voor ontmoeting met koffie of thee en iets lekkers in Atelier de Hichte.

introducé welkom!

Proeverij Vitaliteit: Je persoonlijke APK in 2 uur

Tijdens een proeverij Vitaliteit ontdek je wat nodig is om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven. Maak in korte tijd een totaalbalans (APK) op en zie waar voor jóu de grootste winst te behalen is. Deze workshop o.l.v. vitaliteitsexpert Birgit Snelleman (Faktor V) is voor iedereen geschikt, bij uitstek voor werkende mantelzorgers.

Workshop stippen op porselein met Julia van DotsDesign

Heb jij het graag tot in de puntjes verzorgd? Of maak je er geen punt van? Bij DotsDesign leer je met de stiptechniek een eigen ontwerp te maken op porselein. Zo heb je binnen een paar uur een feestelijk bordje op tafel. Met gebruik van porseleinverf, stipstokjes en andere materialen stip je een bloem, cirkelpatronen of lekker uit de vrije hand. Wat ga jij maken? Je kunt ook zelf meegebrachte stenen stippen. Dot ziens!

introducé welkom!

Bioscoop - Fisherman’s Friends

Fisherman’s Friends is een hartverwarmende film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een groep vissers uit Cornwall die onverwacht de Britse hitlijsten bestormt. Als de bijdehante Danny, een muziekproducent uit Londen, met zijn collega’s in Port Isaac is voor een vrijgezellenfeest, ziet hij de Fisherman’s Friends op de kade zingen en wordt hij gegrepen door hun optreden. Danny is vastberaden een platencontract voor ze af te sluiten, maar deze vissers zijn behoorlijk eigenwijs. Door hun oprechte en onbevangen karakter leert Danny wat uiteindelijk echt belangrijk is in het leven.

introducé welkom!

Inspiratiewandeling Delftse Hout

Vanaf de parkeerplaats achter Noordeindseweg 72, (ingang van het Bieslandse Bos), wandel je onder de enthousiaste begeleiding van Birgit Snelleman door de prachtige natuur van het Delftse Hout terwijl je inspiratie opdoet over zelfzorg. Café du Midi wacht daarna met een heerlijk kopje koffie/thee en gebak op je.

introducé welkom!

Adembenemende roofvogelshow

In deze show laten verschillende soorten roofvogels hun spectaculaire vrije vluchten zien. Kom onder de indruk van de grootte en kracht van de Amerikaanse zeearend en de gier. En wie weet trek je zelf ook een valkeniershandschoen aan?

introducé welkom!

Bioscoop - Le Grand Bain

Met deze, ook op waarheid gebaseerde, Franse comedy en dramafilm Le Grand Bain kun je op donderdagochtend even helemaal afschakelen. Geniet van het avontuur dat een groep mannen van middelbare leeftijd aangaat door mee te doen aan het WK-synchroonzwemmen waardoor zij de zin in het leven hervinden.

introducé welkom!

Ontspannende Hatha Yoga

Tijdens deze Hatha les, maak je kennis met één van de oudste yogavormen die er bestaat en hoe je deze kunt gebruiken om spanningen los te laten om zo meer ruimte in het hoofd te krijgen en het lichaam weer op te laden. Oftewel, echt even een momentje voor jezelf!

Voor alle yoga activiteiten geldt: deze les is voor iedereen geschikt ongeacht leeftijd, lichamelijke conditie en ervaring met yoga. Draag lekker zittende kleding waarin je genoeg bewegingsvrijheid hebt en schone sokken. Neem een zo groot mogelijke handdoek en 1 of 2 extra kussenslopen mee!

Schatzoeken in de natuur

Wandel mee en ontdek het zoeken naar ‘schatten’ (geocachen) in de natuur. Op de meest onverwachte plekken liggen deze geocaches verstopt zonder dat we het weten. Vandaag gaan we op zoek en vinden we twee caches, één op de grens van het Bieslandse Bos en één op de grens van de Balij. Wandel en zoek je mee? Afsluitend is er koffie/thee met iets lekkers in de Balije Tuin.

introducé welkom!

Theatervoorstelling ‘Die andere ouders doen ook maar wat’

Eerlijk, herkenbaar, interactief en muzikaal. Dat is de voorstelling ‘Die andere ouders doen ook maar wat’ van theatergroep BINT. Een hartverwarmende voorstelling die de impact van de opvoeding van zorgintensieve kinderen bespreekbaar maakt. Ervaringsverhalen van ouders zijn het uitgangspunt. En nee, verwacht geen pedagogische tips, maar wel een eerlijk gesprek over hoe je dit doet en volhoudt.

belangstellenden welkom!

Whiskyproeverij

Ben je een liefhebber van whisky? Dan krijg je op deze vrijdagavond de kans om in een ontspannen setting samen met andere mantelzorgers te genieten van de geur en smaak van verschillende soorten whisky.

Ontspanning in de Viergang: het zwembad is voor jou!

Maak kennis met aquajogging waarbij je ontspannend beweegt en gebruik maakt van de natuurlijke weerstand van het water. Of kom gewoon lekker zwemmen op zaterdagmiddag en neem je zorgvrager en familie mee. Er kan gebruik gemaakt worden van een tillift. Kortom: laat je spieren heerlijk ontspannen in het water en drink na afloop nog gezellig samen wat in het restaurant.

meerdere introducé’s welkom!

Anna en de Andersons ‘Een mooiere wereld’

Voor wie nog niet genoeg heeft van cultuur stelt CulturA & Zo kaarten beschikbaar voor het theaterconcert ‘een mooiere wereld’ van de Andersons. ‘Een vurig en humoristisch theaterconcert in de geest van Astrid Lindgren’.

Gewapend met liedjes, humor en existentiële vragen gaan De Andersons op zoek naar antwoorden die ons allemaal aangaan. Ze zoeken hun toevlucht bij Astrid Lindgren. Zij wees jong en oud op het mooie en ongrijpbare in de wereld.

introducé welkom!


Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Jonge mantelzorgercafé

In de gezelligste huiskamer van Pijnacker start in de Week van de Mantelzorg het jonge-mantelzorgercafé! De ingrediënten van deze avond zijn: lekkere hapjes, tafelvoetbal, tafeltennis, veel leuke spelletjes en ook kan je je kunt ook sieraden maken samen met ‘Studioloveas’. De avond staat in het teken van gezelligheid en ontmoeting met jongeren die net als jij te maken hebben met een zorgsituatie.

Doe je mee? Neem contact op met Elise! Zij is er speciaal voor jou als jonge mantelzorger: 

Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, Stichting Bibliotheek Oostland en Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland (SBJ SamenSterk) organiseren gezamenlijk deze speciale week voor mantelzorgers.