Poëzie komt tot leven in de bibliotheek

Poëzieweek 2022: Donderdag 27 januari t/m woensdag 2 februari

Poëzieweek 2022: Natuur

Het voorbije jaar hebben we met zijn allen opnieuw de natuur ontdekt. Niet zozeer de ver-weg-natuur of de hoge-bergen-natuur, maar wel de vergeet-me-nietjes-natuur, de wandel-je-mee-natuur, de hoeveel-vlinders-tel-jij-in-jouw-tuin-natuur, de laten-we-samen-over-een-beekje-springen-natuur. We hebben het avontuur in onze achtertuin herontdekt, de schoonheid van onze beken en bossen, vogels die we gisteren niet hoorden, eekhoorns die we niet meer zagen. We werden weer verliefd op onze vierkante meter tuin, de geraniums op ons balkon.

Tijdens deze Poëzieweek laten we ons verrassen door lieveheersbeestjeswoorden, door slingerplantzinnen en varenverzen. We fluisteren gedichten om de dieren te verwarmen in hun winterslaap, we laten onze woorden waaien in de wind. We geven taal aan wat we belangrijk vinden en willen bewaren. We zingen luid over een groene toekomst, vol bloesemingen en overvloed.

Ramsey Nasr is het boegbeeld van de poëzieweek

Ramsey Nasr is het boegbeeld van de Poëzieweek 2022! Het thema van de tiende editie is NATUUR en heeft als motto deze woorden van Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’. We (her)ontdekken de poëzie in de natuur en de natuur in de poëzie. Ook bij de bibliotheek leen je de prachtige bundels van Nasr.

Ramsey Nasr 27 Gedichten & Geen lied

Het meest opvallende aan de poëzie van Ramsey Nasr is de gedrevenheid waarmee ze geschreven is, en de veelzijdigheid van het talent dat er uit spreekt. Hij is een dichter die kan verleiden, maar die ook van het ene op het andere moment bruusk en bot kan...

Ramsey Nasr Mi have een droom

Bundeling van de gedichten die de Nederlandse dichter (1974- ) schreef als Dichter des Vaderlands, aangevuld met zijn opiniestukken uit die periode. Met cd.

Ramsey Nasr Mijn nieuwe vaderland

Pamfletten en gedichten die de Nederlandse auteur (1974- ) schreef in zijn eerste jaren als Dichter des Vaderlands.

Gedichtenroute en muzikale talkshow in Bleiswijk

Het centrum van Bleiswijk heeft vanaf half januari een (tijdelijke) gedichtenroute. Aan het initiatief doen vijf winkeliers mee. De gedichten gaan over hoe de winkeliers zich thuis voelen in Bleiswijk of Lansingerland, en worden geschreven door een aantal lokale dichters. Op 30 januari is in Theater ’t Web een afsluitende ‘muzikale talkshow’ over de gedichtenroute die live gestreamd wordt.

Bekijk details

Het DNA van flamingo’s op klompen

tussen steeds meer
verdwijnende polders
en vernieuwde daken
met zonneplaten

stralen flamingo’s
op vergeten klompen
onder het veranderende oog
van Lansingerlanders

vormt nieuw DNA
een ander vertrouwd
straatbeeld vol grens-
verleggende heerlijkheden

worden nieuwe kastelen
gevormd in een drie-eenheid
waarover geschiedenis
zal worden geschreven

— © Mark Boninsegna

Lieke Marsman

met hond Pippa. © Merlijn Doomernik

Lieke Marsman is de Dichter des Vaderlands 2021-2022

Lieke Marsman werd uitverkoren door een comité van dichters en poëziekenners, dat haar prijst om haar eigen toon, poëtische kracht en aansprekende strijdvaardigheid. ‘Marsman is een dichter die als geen ander lyriek een functie weet te geven in de onontkoombare werkelijkheid; die de woorden uit de wereld en actualiteit een nieuwe lading geeft, wat haar stem onwrikbaar en bij tijden ontroerend waarachtig maakt.’

Als dichter paart zij ‘tederheid aan transparantie, eruditie aan humor, eenvoud aan diepgang’, aldus het comité. ‘Marsmans politiek en feministisch geladen teksten en optredens sorteren ook effect bij een groter publiek. Mede daarom zal zij een uitstekende Dichter des Vaderlands zijn.

Lieke Marsman De volgende scan duurt vijf minuten

Autobiografisch relaas door de Nederlandse schrijfster en dichteres over haar emoties na de diagnose kraakbeenkanker en tijdens het ziekteproces dat zij doormaakte.

Lieke Marsman Man met hoed

Bundeling van twee eerdere bundels, aangevuld met ongepubliceerd ouder werk, recente gedichten en vertalingen uit het Engels.

Lieke Marsman Het tegenovergestelde van een mens

Lieke Marsman in ‘Het tegenovergestelde van een mens’: “Waar het op neerkomt is dat de mensheid als geheel ook eenzaam is. We kunnen er niet tegen dat er niemand iets terugzegt, dat we nog altijd geen dieren hebben horen praten – ja, misschien zo nu en...

Poëzieweek, ook voor de jeugd!

Voor de jeugd is er in de poëzieweek ook van alles te doen op het gebied van poëzie:
Iedereen Leest en Stichting Lezen ontwikkelen voor de Poëzieweek 2022 opnieuw lessen voor het basis/primair en secundair/voortgezet onderwijs. Met deze lessen kun je makkelijk met de leerlingen aan de slag met gedichten.

Ga zelf aan de slag met raadgedichten!

Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en jij mag het raden. Hierdoor ga je extra goed lezen en zelf nadenken over het gedicht. Hoe zou jij het afmaken?Goed of fout is niet het belangrijkst. Misschien bedenk je wel een beter woord dan de dichter! Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig. Je doet mee via de website of de app. Via de app krijg je bericht als er een gedicht online staat.


Digitale aanraders

Arie van Driel Oppa

Gedichten met als onderwerpen: kleindochter, Corona, jeugd, liefde, ziekte en naderende dood.

Tim Hofman Grappig jammer

Gedichten in uiteenlopende vormen over relaties, religie en maatschappelijke vraagstukken.

Lévi Weemoedt Gezondheid!

Bundel met tragikomische gedichten over uiteenlopende onderwerpen.

Jan Terlouw Gedichte gedachten

Zijn hele leven schrijft Jan Terlouw al gedichten. Het helpt hem bij lezingen en essays om zijn gedachten tot de kern terug te brengen. De van hem bekende thema's komen allemaal terug in deze bundeling: de natuur, het leven en de liefde, kunst en politiek,...


Gemeentedichter van Lansingerland

Mark Boninsegna is zaterdag 17 november 2018 tijdens de Avond van de Zuid-Hollandse Poëzie in het Bleiswijkse Theater ’t Web, op voordracht van de Bibliotheek Oostland, officieel benoemd tot gemeentedichter van Lansingerland. Hij is geboren in Berkel en Rodenrijs en al enige jaren actief als ‘bibliotheekambassadeur’ van de Bibliotheek Oostland. Met zijn uiteenlopende activiteiten spreekt hij verschillende doelgroepen aan. Volgens Mark is zijn poëzie zoals zijn leven, zonder poespas en recht van de straat. Zijn gedichtenbundels zijn natuurlijk te vinden in de Oostlandkast van Bibliotheek Oostland!

Mark Boninsegna Levensinkt

Gedichtenbundel

De bundel bevat 53 vormvrije gedichten zonder rijm. Ze gaan onder meer over Rotterdam, Italië, liefde en seks. De poëzie van deze dichter zal iedereen boeien die wars is van poespas of raadsels. Wat je ziet, is wat je krijgt.

Bekijk dit boek

Poëzie e-books