Oorlog in Oekraïne

De grens van Oekraïne is zo'n 1400 kilometer van Nederland verwijderd, maar toch bestaat ook hier angst voor de gevolgen van de oorlog. Daarom heeft Bibliotheek Oostland op deze webpagina tips verzameld om via betrouwbare bronnen meer informatie over verschillende onderwerpen te vinden.

De hoofdrolspelers

Waar kan ik verder terecht met mijn angstgevoelens?

De Luisterlijn

De situatie in Oekraïne zorgt voor angst, onzekerheid, machteloosheid en oorlogsstress.

Bel of chat met De Luisterlijn. Deze is 24/7 bereikbaar via 088-0767000 of

www.deluisterlijn.nl

MIND Korrelatie

MIND Korrelatie ontvangt ook veel vragen over angstgevoelens en stress sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Je kunt met een hulpverlener bellen, chatten, appen of mailen. Kijk hier voor de tijden waarop de hulpverleners bereikbaar zijn.

mindkorrelatie.nl

De Alles Oké? Supportlijn

Ben je een jongvolwassene tussen 18 en 24 jaar en wil je over je gevoelens over de oorlog in Oekraïne praten? Dan is er voor jou de supportlijn Alles Oké? Kijk hier voor de tijden waarop je anoniem kunt bellen of chatten.

www.allesoke.nl

De achtergronden van het conflict

Op deze pagina biedt HUMAN je niet alleen context en achtergrond om deze crisis beter te begrijpen, maar ook hoop en veerkracht – juist in tijden waarin het makkelijk is om dat uit het oog te verliezen.

www.human.nl/oekraine

De Correspondent publiceert een aantal eigen artikelen en deelt belangrijke inzichten uit andere journalistieke bronnen die je helpen te begrijpen wat er aan de hand is, hoe het zover is gekomen en wat er op het spel staat.

decorrespondent.nl/oekraine

Amnesty International beoordeelt het nieuws. Iedere dag zijn er updates en de site geeft achtergrond informatie over het conflict.
 

www.amnesty.nl/oekraine

Nepnieuws – hoe kan ik betrouwbare informatie vinden?

Een oorlog wordt in het moderne tijdperk niet alleen uitgevochten met artillerie, bommen en kogels. Maar ook het wapen van desinformatie en propaganda wordt ingezet. Hoe kan ik nepnieuws op sociale media en internet onderscheiden van betrouwbaar nieuws?

Checklist: Is die informatie echt?

De oorlog in Oekraïne raakt onze levens op heel veel manieren. Ook op het gebied van mediawijsheid. Denk bijvoorbeeld aan (de bewuste verspreiding van) nepnieuws, de impact van oorlogsbeelden op kijkers en je eigen digitale veiligheid. Met tips over hoe met het nieuws omgaan in de klas.

Mediawijs omgaan met de oorlog in Oekraïne

Veiligheid in Nederland

Hoe is het gesteld met de veiligheid in Nederland? Zijn we veilig voor straling? Zijn we veilig voor een cyber oorlog? De Rijksoverheid geeft hierover informatie.

De oorlog in Oekraïne en veiligheid in Nederland

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) volgt de situatie in Oekraïne en staat in contact met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en het RIVM en geeft indien nodig updates

Situatie in Oekraïne

Opvang van Oekraïners in Oostland

Hoe kan ik helpen?

Het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten.
RefugeeHelp is the online starting point for Ukrainian refugees in The Netherlands and everyone who wants to help.

RefugeeHelp

‘Luister en leer’ is een taalprogramma dat kosteloos beschikbaar is gemaakt voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Om kennis te maken met de Nederlandse taal; alleen of met een vrijwilliger / docent.
 

Слухайте та навчайтесь

Media tips

Fysieke collectie

Digitale collectie