Expositie in Berkel en Rodenrijs

oktober 2022

Al heel lang werkt Ria Garos met stoffen. Vroeger maakte ze vooral kleding, met af en toe een uitstapje naar quilten en patchwork, maar pas tijdens de lockdownperiode stapte zij over op het maken van wandkleden. Daarin verwerkt ze niet alleen stof, maar bijvoorbeeld ook klei, papier, steentjes en verf. De meeste wandkleden maakt zij met de naaimachine, gecombineerd met wat handwerk.

Zelf zegt ze: “Technisch gezien valt er voor mij misschien nog wel een heleboel te leren, maar wat heb ik een plezier beleefd aan het maken van deze wandkleden! Een ontwerp samenstellen, stoffen uitzoeken, dat mooi laten combineren met andere materialen, dat alles is een hele klus. En dan is er nog het uitproberen en, niet te vergeten, meer dan eens weer opnieuw beginnen.” En het eindresultaat, dát mag er wezen.

Haar inspiratie haalt Ria uit het dagelijks leven, maar ook uit de kunst en uit rituelen in de samenleving. Ze maakte kleden gebaseerd op het werk van grote kunstenaars, maar ook speciaal toegespitst op de feestdagen en op de geboorte van een kleintje in de familie. In zo’n geboortekleed kun je een persoonlijk detail toevoegen, zoals een geboortekaartje en het geboortetijdstip verwerkt in de klok. Zo valt er veel te ontdekken in het werk van Ria.

De werken van Ria zijn te zien tot eind oktober in de vestiging Berkel en Rodenrijs. Inmiddels is het balletje al gaan rollen voor Ria, zij werd naar aanleiding van de expositie al gevraagd voor een volgende klus!

Het gezicht achter Glass by Fu

Mijn naam is Tsong-Fu Cheng en ik woon sinds een paar jaar in Berkel en Rodenrijs. Ik maak sinds 2014 sieraden/voorwerpen van glas. Dit doe ik of achter de brander of via versmelting in de oven, een techniek die fusen heet.

Wat ooit als hobby begon heeft al snel een wending genomen tot een echte passie voor glas en alles wat daarmee te maken heeft. Ze noemen het ook wel het glasvirus dat niet meer overgaat.

Van glasstaven - die ik in de vlam verwarm — maak ik kralen, hangers of andere vormen. In 2015 heb ik van een bekende Italiaanse glasbrander uit Murano holle kralen leren blazen. Deze holle kralen blaas ik op een pijp. En gaan na het afkoelen de oven in. Vervolgens maak ik hier sieraden van.

De mogelijkheid tot het verwerken van as van een dierbaar persoon of huisdier in een massieve kraal bestaat ook tot de mogelijkheden. U kunt contact met mij opnemen mocht u hier vragen over hebben.
Voor de objecten die gefused zijn gebruik ik verschillende technieken zoals drops, meshmelts, pâte de verre en vele andere technieken.

lk probeer zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken zodat het hopelijk een leven lang meegaat. Ieder object is uniek, net zoals ieder persoon .

Vaak vragen klanten mij of het glas stevig genoeg is om te dragen. Doordat de spanning uit het glas is gehaald kunt u het zonder zorgen dragen. Uiteraard blijft het breekbaar en het laten vallen van glas op steen is natuurlijk kwetsbaar.

Veel kijkplezier in de vitrinekast!
Tsong-Fu (Glass by Fu)
Telefoon 06-10565611