Expositie in Berkel en Rodenrijs

Juli / augustus 2022

Van vers geschoren vacht tot aan een mooie draad of viltwerk in alle soorten en maten; dat is de passie van Renate Schiphorst sinds 1999 als hobby en vanaf 2018 fulltime.

Onder de naam RMV Tactiles ontstaan allerlei producten die in de basis uitnodigen tot aanraken, tot geraakt worden of die je gewoon mooi vindt en waar je blij van wordt.

Stoer, sober en zo veel mogelijk gemaakt van natuurlijke en/of hergebruikte materialen, dus niet alleen van wol, maar ook hout en soms metaal.

Met de insteek om niet nog meer spullen deze wereld in te brengen, maar om juist dat wat er nu is, door sommigen gezien als welvaartsafval, her te gebruiken en daarmee interieurproducten van kwaliteit te maken. Zodat je er (weer) jaren van kunt genieten!

De producten van RMV Tactiles worden met liefde en gedrevenheid ontworpen en handgemaakt in het atelier in Pijnacker. De basis hiervan is de enorme variëteit aan schapenrassen, in kleur, zachtheid en haarstructuur en dan met name Europese rassen.

Per lok of deel van een vacht wordt bekeken hoe deze toegepast kan worden om de schoonheid ervan maximaal tot zijn recht te laten komen.

Ontwerpen gemaakt met een vleug van architectuur, vaak met structuur en altijd met oog voor kwaliteit en hart voor de dieren waarvan de vachten worden gebruikt.

Niet alleen de TU Delft Architectuur, maar ook Claudy Jongstra van Studio Claudy Jongstra en Beatrice Waanders van The Soft World zijn grote leermeesters geweest in hun masterclasses.

Verder is Renate autodidact op vele gebieden, zoals textiel en houtbewerking.

Naast de viltschilderijen, zoals die in de maand juli en augustus aan de wand tentoongesteld worden, en wollen windlichten in allerlei maten zijn de wollen engelen van Renate inmiddels een begrip geworden. Deze engelen worden voornamelijk in opdracht en geheel in overleg en naar specifieke wens van de klant gemaakt.

Deze kleinere kunst- en gebruiksvoorwerpen zullen in november en december in de vitrine te bekijken zijn.

Renate Schiphorst nodigt je graag uit om te komen kijken naar de vele soorten verschillende wol die er zijn en de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden die het materiaal biedt!

Carla Zevenbergen-van der Meer werkt graag creatief met kleuren. Zij houdt van vrolijke kleuren en haalt haar inspiratie ook uit verschillende materialen.

Eerder dit jaar waren de werken van Carla al te zien als wandexpositie, maar in de maanden juli en augustus toont zij haar vazen in de vitrine in Berkel en Rodenrijs.

Momenteel werkt zij veel met zogenaamde pouringkunst. Dat is een techniek waarbij het materiaal niet met een kwast wordt aangebracht, maar gegoten wordt. Zij zegt daarover: “dit is heel leuk om te doen, maar het wordt alleen wel een kliederboel!”

Kortom, Carla houdt van gemengde technieken. Zo ontstaat steeds weer iets nieuws, want iets namaken of na schilderen, dat is aan Carla niet besteed. Ze is erg benieuwd hoe de bezoekers van de bibliotheek haar werk weten te waarderen.