Expositie in Berkel en Rodenrijs

November/ December 2022

Vanaf begin november is het werk te bewonderen van de cursisten van de Schilderclub Bergschenhoek olv docent Jeannette Ruigrok.

Op maandagmiddag en donderdagochtend geeft Jeannette teken- en schilderles aan volwassenen op de locatie “Ontmoet” in Bergschenhoek. Er wordt gewerkt met verschillende materialen, soms met een opdracht en soms naar eigen idee. Vaak wordt een onderwerp gekozen naar aanleiding van een tentoonstelling die op dat moment in een van de musea is of door een serie op TV , bijvoorbeeld van een kunstenaar of een stroming in de kunstgeschiedenis. Daarbij hoort dan ook een stukje kunstgeschiedenis met de betreffende techniek.

In de expositie is een groepswerk te bewonderen wat gemaakt is naar aanleiding van het werk van David Hockney. Het werk is in paneeltjes verdeeld waarvan een 9-tal cursisten met hun eigen “handschrift” een deel heeft geschilderd. De basis van dit werk ligt in het schilderij ‘De geitenhoedster’ van de Haagse school schilder Gerard Bilders (1864).

Ook hangt er een aantal reproducties van ‘De bedreigde zwaan’ van Jan van Asselijn (1650) , uit de ere galerij van het Rijksmuseum. Deze zijn geschilderd door de cursisten na het zien van de serie Project Rembrandt.

Verder hebben alle cursisten een werk naar eigen keuze aangeleverd om tentoon te stellen. Het is een bonte verzameling geworden die bij elkaar in deze expositie toch een mooi geheel vormt.

Renate Schiphorst

Eerder dit jaar waren de viltwerken van RMV Tactiles en de verschillende soorten wol al aan de wand van het filiaal in Berkel en Rodenrijs te ervaren. Nu zijn de kleinere kunst- en gebruiksvoorwerpen van de hand van Renate Schiphorst in de vitrine te bekijken.
De bekende wollen windlichten (ook handig als bloempot, pot voor servetten of lepelvaasje bijvoorbeeld) zijn er en ook de wollen engelen van Renate die inmiddels een begrip zijn geworden. Deze engelen worden voornamelijk in opdracht en geheel in overleg en naar specifieke wens van de klant gemaakt.

De producten van RMV Tactiles worden met liefde en gedrevenheid ontworpen en handgemaakt in het atelier in Pijnacker. De basis hiervan is de enorme variëteit aan schapenrassen, in kleur, zachtheid en haarstructuur en dan met name Europese rassen.

Per lok of deel van een vacht wordt bekeken hoe deze toegepast kan worden om de schoonheid ervan maximaal tot zijn recht te laten komen.

Ontwerpen gemaakt met een vleug van architectuur, vaak met structuur en altijd met oog voor kwaliteit, duurzaamheid en hart voor de dieren waarvan de vachten worden gebruikt.
Naast de TU Delft Architectuur zijn ook Claudy Jongstra van Studio Claudy Jongstra en Beatrice Waanders van The Soft World belangrijke leermeesters geweest in hun masterclasses.
Verder is Renate autodidact op vele gebieden, zoals textiel en houtbewerking.

Van vers geschoren vacht tot aan een mooie draad of viltwerk in alle soorten en maten; dat is de passie van Renate Schiphorst sinds 1999 als hobby en vanaf 2018 fulltime.

Onder de naam RMV Tactiles ontstaan allerlei producten die in de basis uitnodigen tot aanraken, tot geraakt worden of die je gewoon mooi vindt en waar je blij van wordt.
Stoer, sober en zo veel mogelijk gemaakt van natuurlijke en/of hergebruikte materialen, dus niet alleen van wol, maar ook hout en soms metaal.

Met de insteek om niet nog meer spullen deze wereld in te brengen, maar om juist dat wat er nu is, door sommigen gezien als welvaartsafval, her te gebruiken en daarmee interieurproducten van kwaliteit te maken. Zodat je er (weer) jaren van kunt genieten!

Renate Schiphorst nodigt je graag uit om te komen kijken naar de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden die wol en hergebruikte materialen bieden!